Лейкоз котів: чого боятися?

Вірусний лейкоз кішок, FeLV, ВЛК - це вірусне захворювання, при якому відбувається ураження клітин імунної системи. Збудник лейкемії кішок (FeLV) - ретровірус, що належить до тієї ж групи вірусів, що й ВІЛ, але він не передається людині.

На лейкоз хворіють кішки всіх порід. Серед котів це захворювання зустрічається частіше, ніж у кішок, адже основне джерело зараження – укуси при бійках.

Втім, джерелом зараження можуть служити слина, сеча, молоко, виділення. Кошенята можуть заразитися вірусом внутрішньоутробно або при вигодовуванні молоком матері.

 

Зараження вірусом часто відбувається через слину, коли коти вилизують шерсть один одного, їдять із однієї миски — тобто так чи інакше перебувають у тісному контакті.

Цей вірус здатний довго «спати» в клітинах організму кошеняти або кішки (так званий латентний носій). Вірус впроваджує свою ДНК у ДНК кішки, створюючи можливість для розвитку захворювання через значний час після первинного інфікування.

Поза тілом кішки вірус живе не більше кількох годин.

Після потрапляння в організм вірус починає розмножуватися в х лімфатичних вузлах і потім потрапляє в інші органи (зі струмом лімфи) і в кістковий мозок. У кістковому мозку стовбуровими клітинами починається вироблення видозмінених клітин. Відбувається ураження багатьох органів та систем.

Як виявляється лейкоз? Найчастіше у формі хронічних ран та інфекцій, лімфоми, анемії та ін.

Це хронічне інфекційне захворювання, під дією якого заражена кішка стає дуже вразливою та у неї можуть виникнути інші захворювання, такі як:

  • рак;
  • запальні процеси у різних органах;
  • репродуктивні порушення.


Анемія може виникати через вірусні атаки на кістковий мозок, внаслідок чого зменшується вироблення червоних кров'яних клітин (еритроцитів). Домашні тварини з анемією, як правило, мляві, мають поганий апетит.

Хронічні рани чи інфекції є ще однією поширеною проблемою, пов'язаною з FeLV. Це відбувається, коли вірус знову нападає на кістковий мозок, як і при анемії, але цього разу він впливає на білі кров'яні клітини (лейкоцити). Білі кров'яні клітини необхідні для боротьби з інфекцією. Симптоми цієї проблеми: млявість, поганий апетит, набряки, хворобливі відчуття під час торкання.

Лейкоз невиліковний, і кішкам із цим діагнозом призначають лише симптоматичне лікування. На жаль, було підраховано, що 80-90% інфікованих кішок помирають протягом 2-3 років через діагноз FeLV.

Завдяки вакцинації це захворювання трапляється набагато рідше, ніж раніше: ним заражено менше одного відсотка кішок. На жаль, підопічні притулку за час життя на вулиці часто встигають заразитися лейкозом.

Пам’ятайте, що захистити кішок від цього страшного вірусу можна за допомогою вакцинації! Бережіть своїх тваринок!

Назад до всіх блогів
Допомогти